ZMIANY W PRAWIE - PILNE
Jeżeli sami nie zawalczymy o zmiany w nowym rozporządzeniu, to już wkrótce może okazać się, że w szpitalnym menu mogą nam zaserwować bezglutenowy chleb, ale z zawierającą gluten wędliną. Niestety, projekt rozporządzenia dotyczącego żywienia w szpitalach ogranicza stosowanie diety bezglutenowej WYŁĄCZNIE do bezglutenowych przetworów zbożowych.
Na interwencję zostało nam kilka dni – mamy czas jedynie do 31 marca 2022. Uzyskaliśmy poparcie ze strony środowiska medycznego, ale BRAKUJE interwencji ze strony samych chorych. Wielokrotnie do naszego Stowarzyszenia wpływały skargi ze strony osób chorych na celiakię na sposób prowadzenia diety bezglutenowej w szpitalach, a teraz, kiedy mamy szansę na uregulowanie wytycznych w zakresie diety bezglutenowej milczymy, dlatego PONOWNIE prosimy Was o wsparcie naszego apelu.
Wystarczy wysłać maila o następującej treści na adres: dep-zp@mz.gov.pl.
„Wytyczne zaprezentowane w załączniku nr 2 do projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach dietę ograniczają dietę bezglutenową wyłącznie do bezglutenowych przetworów zbożowych, co jest niezgodne z wymogami w zakresie prawidłowego stosowania diety bezglutenowej. Dlatego jako osoba chora na celiakię wnioskuję o zmianę zapisu w załączniku nr 2 w części dotyczącej diet eliminacyjnych (11), w zakresie eliminacji glutenu.
W kolumnie produkty przeciwwskazane moim zdaniem należy wprowadzić zapis:
- wszystkie pozostałe produkty spożywcze zawierające na opakowaniu informacje, że zawierają gluten, (w tym przetwory mięsne, przetwory rybne, przetwory nabiałowe, przetwory owocowo-warzywne, przyprawy, itp.)
W kolumnie produkty zamienniki produktów przeciwwskazanych moim zdaniem należy wprowadzić zapis:
- produkty opisane jako „bezglutenowe” (zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) Nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności).
Imię i nazwisko”
Na interwencję zostało nam kilka dni – mamy czas jedynie do 31 marca 2022. Uzyskaliśmy poparcie ze strony środowiska medycznego, ale BRAKUJE interwencji ze strony samych chorych. Wielokrotnie do naszego Stowarzyszenia wpływały skargi ze strony osób chorych na celiakię na sposób prowadzenia diety bezglutenowej w szpitalach, a teraz, kiedy mamy szansę na uregulowanie wytycznych w zakresie diety bezglutenowej milczymy, dlatego PONOWNIE prosimy Was o wsparcie naszego apelu.
Wystarczy wysłać maila o następującej treści na adres: dep-zp@mz.gov.pl.
„Wytyczne zaprezentowane w załączniku nr 2 do projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach dietę ograniczają dietę bezglutenową wyłącznie do bezglutenowych przetworów zbożowych, co jest niezgodne z wymogami w zakresie prawidłowego stosowania diety bezglutenowej. Dlatego jako osoba chora na celiakię wnioskuję o zmianę zapisu w załączniku nr 2 w części dotyczącej diet eliminacyjnych (11), w zakresie eliminacji glutenu.
W kolumnie produkty przeciwwskazane moim zdaniem należy wprowadzić zapis:
- wszystkie pozostałe produkty spożywcze zawierające na opakowaniu informacje, że zawierają gluten, (w tym przetwory mięsne, przetwory rybne, przetwory nabiałowe, przetwory owocowo-warzywne, przyprawy, itp.)
W kolumnie produkty zamienniki produktów przeciwwskazanych moim zdaniem należy wprowadzić zapis:
- produkty opisane jako „bezglutenowe” (zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) Nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności).
Imię i nazwisko”