W dniu 5 października 2013 w Bydgoszczy w Centrum Konferencyjnym CITY HOTEL chorzy na celiakię spotkali się na kolejnej Akademii Zdrowia Celiaka. Tegoroczne spotkanie wywołało tak duże zainteresowanie, że wielu chętnym z uwagi na limit miejsc zmuszeni byliśmy odmówić.
Uczestnicy wysłuchali czterech bardzo interesujących wykładów:
- „Obraz kliniczny i diagnozowanie celiakii u dorosłych” - prof. dr hab. n. med. Krzysztofa Linke
- „Celiakia - wskazania do diagnostyki i wybór testów” - dr hab. n. med. prof. UMK Anny Szaflarskiej-Popławskiej
- „Jak małe ziarenko pszenicy może być przyczyną tak wielu chorób” - dr hab. n. med. prof. PAM Grażyny Czaji-Bulsa
- „Ocena sposobu żywienia osób chorych na celiakię” - dr n. med. Justyny Przybyszewskiej
Następnie podczas przerwy uczestnicy mieli okazję do bezpośrednich spotkań z licznie obecnymi na AZC producentami żywności bezglutenowej. Na zakończenie odbyło się forum dyskusyjne, tak frapujące, że gdyby nie ograniczenie czasowe trwałoby znacznie dłużej.
Organizatorzy AZC bardzo serdecznie dziękują Marszałek Sejmu RP p. Ewie Kopacz oraz Poseł RP p. Teresie Piotrowskiej za wsparcie dla naszych działań. Dziękujemy naszym wspaniałym wykładowcom: panu prof. dr hab. n. med. Krzysztofowi Linke z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, pani dr hab. n. med. prof. PUM Grażynie Czaja-Bulsa z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, pani dr hab. n. med. prof. UMK Annie Szaflarskiej-Popławskiej z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy oraz pani dr n. med. Justynie Przybyszewskiej z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy. Dziękujemy firmom SALUTEO z Żywca oraz DR. SCHAR z Włoch za produkty do przygotowania bezglutenowego poczęstunku. Dziękujemy mediom (w tym: Gazecie Pomorskiej, Food Forum, Polskiemu Stowarzyszeniu Dietetyka oraz portalom: Puls Zdrowia i Gastroenterologia.pl) za informacje o Akademii. Dziękujemy naszym partnerom – firmom: BALVITEN z Katowic, BEZGLUTEN z Koniuszy k/Krakowa, DR. SCHAR z Włoch, GLUTENEX z Sadów k/Poznania, CELIKO z Poznania, EUROHANSA z Torunia, PAULA z Kalisza, RASIO ze Starej Iwicznej, ZAKŁADOM MIĘSNYM WOJCIECH DOBIJA z Żywca oraz AGENCJI REKLAMOWEJ START z Bydgoszczy.
Akademię tradycyjnie wspierał finansowo Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.