W tym roku zajęcia AKADEMII ZDROWIA CELIAKA odbyły się 25 września tradycyjnie już w Centrum Konferencyjnym „City Hotel” w Bydgoszczy. Frekwencja dopisała na 100 procent, a organizacja wzbudzała podziw uczestników i gości. Uczestnicy wysłuchali czterech wykładów, które w kolejności wygłosiły panie: doc. Anna Szaflarska-Popławska, dr Anna Krenska, dr Anna Wojtasik i mgr Barbara A. Cichańska. Paniom prelegentkom bardzo serdecznie dziękujemy za nowatorskie i interesujące kwestie poruszone w swoich wykładach.
Podczas przerwy odbył się pierwszy FESTIWAL BEZGLUTENOWYCH SMAKÓW, na którym swoje produkty i potrawy prezentowali producenci żywności bezglutenowej oraz restauracje serwujące bezglutenowe dania. Oceny oraz wyboru najlepszej i najsmaczniejszej potrawy dokonało jury w składzie: dr A. Wojtasik, mgr B. A. Cichańska oraz mgr M. Chrostowski. Zwycięzcą Festiwalu Bezglutenowych Smaków 2010 została Restauracja Pod Baranem z Krakowa, której potrawę „pierogi z mięsem” jury oceniło najwyżej. Okolicznościowa statuetka oraz dyplom będą zwycięzcy wręczone 18 grudnia br.
Odbyła się również prezentacja firm producentów żywności bezglutenowej oraz ich nowości. Uczestnikom zaprezentowały się firmy: Balviten Sp. z o.o., Dr. Schär, FPH „Paula”, hfp S.A., Ultraeuropa Sp. z o.o., WAB „Bezgluten” i Zakłady Mięsne Wojciech Dobija. Uczestnicy mieli okazję do rozmów z przedstawicielami firm oraz do degustacji ich wspaniałych wyrobów.
Po przerwie odbyło się forum dyskusyjne, które prowadziła pani profesor Hanna Kunachowicz. Pani profesor oraz autorki wykładów udzielili wyczerpujących odpowiedzi na wiele pytań zadanych przez uczestników.
Przed Akademią uczestnicy otrzymali kolejną wydaną przez nas książkę „Celiakia, Dieta bezglutenowa – wiedzieć więcej. Poradnik 2010”. Jest to kolejna nasza pozycja do „biblioteki celiaka” napisana przez specjalistów w zakresie celiakii i diety bezglutenowej. Choć prezentacja i wydawanie poradnika rozpoczęło się 25 września przez niecałe dwa tygodnie rozeszło ponad ¾ z dwutysięcznego nakładu poradnika.
Dzięki wykładom i prezentacjom na Akademii Zdrowia Celiaka daliśmy chorym możliwość dostępu do najbardziej aktualnej wiedzy o celiakii i diecie bezglutenowej oraz w ten sposób ułatwiamy im codzienne życie z dietą.
Za ciepłe słowa skierowane do uczestników i organizatorów Akademii serdecznie dziękujemy pani Minister Zdrowia Ewie Kopacz. Za patronat medyczny nad Akademią i Poradnikiem 2010 dziękujemy pani prof. Mieczysławie Czerwionka-Szaflarskiej. Gorąco dziękujemy pani prof. Hannie Kunachowicz i naszym wspaniałym paniom prelegentkom. Dziękujemy Samorządowi Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Władzom Miasta Bydgoszczy za wsparcie finansowe. Dziękujemy wszystkim firmom uczestniczącym w Akademii Zdrowia Celiaka oraz w Festiwalu Bezglutenowych Smaków.
Bardzo dziękujemy również, tym bez pomocy, których nie osiągnęlibyśmy takiego standardu organizacyjnego naszej Akademii. Dziękujemy bydgoskim firmom „CITY HOTEL”, Sieci Handlowej „ZETKA” i Agencji Reklamowej „START”.
Szanowni Internauci wiedzy potrzebnej chorym nigdy nie jest za dużo, a zatem zgodnie z nasza ideą na kolejne wykłady AKADEMII ZDROWIA CELIAKA zapraszamy wszystkich za rok. Mamy nadzieję, że spotkamy się w takim samym licznym gronie, a być może dołączą do nas inni spragnieni wiedzy o celiakii i diecie bezglutenowej.